Home

Nieuws 841 x bekeken

Mestvergister Cleanergy in Wanroij overleeft motie

Wanroij – Mestvergister Cleanergy in het Brabantse Wanroij had voorlopig stil moeten worden gelegd. Dat vinden de Partij voor de Dieren, Groenlinks, de PVV en twee lokale partijen. Zij dienden afgelopen vrijdag een motie in in de Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Wanroij – Mestvergister Cleanergy in het Brabantse Wanroij had voorlopig stil moeten worden gelegd. Dat vinden de Partij voor de Dieren, Groenlinks, de PVV en twee lokale partijen. Zij dienden afgelopen vrijdag een motie in in de Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Met name de Partij voor de Dieren ageerde tegen het opwekken van energie uit mest. Ook pleitte de partij voor afstandscriteria. De partijen eisten in de motie dat de Raad van State de milieuvergunning voor de mestcentrale zou vernietigen. De motie kreeg echter onvoldoende steun.

De mestvergister zou al jaren zorgen voor ernstige stankoverlast. Omwonenden waren al tegen de komst van de installatie in 2006. De vergister is gevestigd op een industrieterrein waar ook burgers wonen. ”De komende weken gaat het hele luchtbehandelingssysteem van de centrale op de schop. Dat moet de problemen van geuroverlast verhelpen. De motie die is ingediend vind ik voorbarig”, aldus Peter Brouwers van ZLTO.

Vorige week veroorzaakte de mestvergister overlast door een storing. Hetzelfde gebeurde in Coevorden waar een vergister overlast veroorzaakte als gevolg van een stroomstoring.

Omwonenden zijn toen tijdelijk geëvacueerd. Cleanergy is in 2006 opgezet door de coöperatie Agrokracht, waar dertig veeboeren lid van zijn. ZLTO is mede-eigenaar van de mestcentrale.

Of registreer je om te kunnen reageren.