Home

Nieuws 277 x bekeken

LTO wil meer ruimte voor glas in Bommelerwaard

Poederoyen – LTO Noord Glaskracht gaat opnieuw bij de provincie Gelderland pleiten voor meer ruimte voor glastuinbouw bij de herstructureringsprocedure.

Die mogelijkheid is ontstaan nu de provincie de structuurvisie voor het gebied opnieuw moet opstellen na een foutieve procedure. Woensdag stemmen Provinciale Staten naar verwachting voor het opstellen van de nieuwe procedure. De bezwaarprocedure van afgelopen zomer moet daarmee over.

LTO Noord Glaskracht-bestuurder Henk Kolbach pleitte afgelopen zomer voor het aanwijzen van reservelocaties Velddriel en Zuilichem als concentratiegebieden. Hij kreeg daar een afwijzend antwoord op. Althans, de provincie wil deze gebieden alleen ontwikkelen als in intensiveringsgebieden geen ruimte meer is.

Kolbach: ”Er is een extensiveringsgebied aangewezen van 300 hectare. Dan zit een concentratiegebied van 50 tot 60 hectare zo vol.” Hij schat dat tussen de tien en twintig bedrijven al meedoen in een verplaatsingsregeling die de provincie instelde. Kolbach: ”Ik moet zeggen dat de provincie echt aandacht heeft voor de glastuinbouw. Daar ligt het niet aan.”

Ondanks het opnieuw uitvoeren van de structuurvisie, een schets op hoofdlijnen, verwacht Kolbach dat binnen het jaar bedrijven zullen beginnen met verplaatsen. Nu staat het gebied stil. ”Ik loop al vijftig jaar mee, maar heb nog niet gezien dat er geen glas gebouwd wordt. Dat is nu al een aantal jaar het geval.”

Of registreer je om te kunnen reageren.