Home

Nieuws 235 x bekeken

Kleurcodes zorgen voor gezondere voedselkeuze

Amsterdam - Mensen kiezen vaker voor gezond eten en drinken als de producten een gekeurd label hebben en op ooghoogte staan. Dat concluderen onderzoekers van het Massachusetts General Hospital in American Journal of Public Health.

De onderzoekers ontwikkelden een simpelere manier om het kopen van gezond eten aan te moedigen middels kleurlabels. In het onderzoek hingen ze gekleurde labels aan elk product dat te koop was in de kantines van het ziekenhuis in Massachusetts.

Groen stond voor gezond, zoals fruit, groente en mager vlees. Geel betekende minder gezond en rood gaf aan dat het product weinig tot geen voedingswaarde had. Daarna werden de gezonde (groen gelabelde) producten op ooghoogte geplaatst. Het geel en rood gelabelde eten en drinken kwam hoger of lager op de schappen te liggen.

De onderzoekers concludeerden dat er meer producten met een groen (gezond) label werden verkocht en minder met een rood label. Ook bleek de verkoop te verminderen van ongezonde producten als deze op ooghoogte werden geplaatst.

Of registreer je om te kunnen reageren.