Home

Nieuws 428 x bekeken

Jagers alert op besmet wild

Hoenderoo – Het Landelijk Overleg Faunabeheer (LOFB) heeft jagers en wildbeheerders dinsdag opgeroepen om de vondst van wild dat besmet zou kunnen zijn met het Schmallenberg-virus, te melden bij het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht.

Het is tot nu toe onduidelijk of het virus zich ook onder in het wild levende schapen en runderen heeft verspreid. In LOFB werken jagers, terrein- en wildbeheerders, vereniging Het Reewild en vereniging Het Edelhert samen. Als de jagers een pasgeboren jong met afwijkingen vinden, haalt het Utrechtse onderzoekscentrum het dier waarschijnlijk op voor sectie.

Het virus zorgt niet alleen voor misvormingen bij ongeboren dieren, maar ook voor diarree bij volwassen dieren. Jagers wordt daarom gevraagd ook daar op te letten. Hoewel de kans heel klein lijkt dat het virus kan worden overgedragen op de mens, raadt het LOFB wildbeheerders aan om geschoten wild bij een vermoeden van infectie niet met de blote handen aan te raken.

Of registreer je om te kunnen reageren.