Home

Nieuws 300 x bekeken

Import van Canadese bijen niet mogelijk

Den Haag - Het importeren van bijenkoninginnen uit Canada is niet mogelijk.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. In de Europese Unie is het niet mogelijk om bijen uit Canada in te voeren, omdat Canadese autoriteiten niet voldoen aan de Europese eisen voor import van bijenkoninginnen. Canada heeft geen aangifteplicht voor tropilaelapsmijt en is ook niet voornemens dit te doen. De Nederlandse autoriteiten hebben hier meermaals contact over gehad met de Canadezen. Bleker schrijft dat Nederland niet de mogelijkheid heeft om van deze Europese regels af te wijken.

Nederlandse imkers willen graag bijen uit Canada importeren, om hiermee een bijenras te kweken die resistent zijn tegen de Varroamijt. Bleker zegt het jammer te vinden dat er geen Canadese bijen voor dit doel geïmporteerd kunnen worden.

De import van sperma of eitjes van de Canadese bijen is alleen mogelijk als de import gebeurt van een EU-erkende instelling naar een EU-erkende instelling. Deze erkenning kan echter niet verkregen worden door een imkerij, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Of registreer je om te kunnen reageren.