Home

Nieuws 217 x bekeken

Hoogwater ongelukkige samenloop omstandigheden

De Bilt - Het hoge water in Nederland is een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Een natte december en begin van het nieuwe jaar, hoge temperaturen en een stormachtige noordwester wind zijn de grote boosdoeners van de overlast. Dat stelt het KNMI zaterdag op de website.

Doordat het al zolang regent, valt de neerslag op een verzadigde bodem. Daarnaast is het niet alleen nat, maar ook nog eens erg warm. De temperatuur lag in de eerste week van januari 5 graden hoger dan gemiddeld. En ook december was gemiddeld 2,5 graden warmer.

Door de milde temperaturen verdampt er meer water boven de Atlantische Oceaan. Bovendien kan de atmosfeer wanneer het kwik stijgt meer vocht meevoeren. Als het een aantal dagen waait vanuit westelijke richting, neemt de kans op neerslag eveneens toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.