Home

Nieuws 243 x bekeken

Hoogwater bij Kampen valt mee, overlast in Dordrecht

Kampen/Dordrecht - De IJssel bij Kampen is in de nacht van donderdag op vrijdag niet zo hoog gestegen als donderdagavond werd gevreesd.

Het waterpeil van de rivier bleef ongeveer 20 centimeter onder de kade staan. Dat heeft een woordvoerder van waterschap Groot Salland vrijdag gemeld.

Donderdagavond werd met spoed de noodwaterkering op de kade opgebouwd, omdat het rivierwater ineens veel sneller leek te stijgen dan voorzien. Ongeveer tweehonderd vrijwilligers bouwden de 1,5 kilometer lange keermuur op, die de komende dagen nog blijft staan.

De balgstuw bij Ramspol die Zwolle en omliggende plaatsen tegen IJsselmeerwater moet beschermen is donderdagavond weer leeggelopen nadat de drie balgen zich in de middag opbliezen.

Dordrecht
Tientallen woningen in vooral Dordrecht, maar ook Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht hebben in de nacht van donderdag op vrijdag last gehad van wateroverlast. De brandweer begint bij daglicht met het leegpompen van deze kelders en woningen.

Dat meldde een woordvoerster van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. De overlast ontstond toen in Dordrecht het water naar het hoogste punt steeg, rond de 2,35 meter boven NAP. Op sommige punten steeg het water tot 2,40 meter boven NAP.

Bij de meldkamer in Dordrecht kwamen toen tientallen meldingen binnen over wateroverlast in de woningen. "Het had toen weinig zin om te gaan pompen. Nu het waterpeil weer zakt, gaat een brandweerploeg deze mensen helpen. De ploeg wordt daar straks over gebrieft", aldus de woordvoerster.

Nu de waterdruk weer afneemt, vindt er vrijdag een schouw plaats. Ambtenaren inventariseren waar het hoogwater schade heeft aangericht aan straten en kades. Vooral verzakkingen worden zo snel mogelijk gerepareerd, aldus de woordvoerster.

Of registreer je om te kunnen reageren.