Home

Nieuws 264 x bekeken

Hoogste stand grote rivieren maandag

Doetinchem - De Rijn bij Lobith bereikt naar verwachting maandag de hoogste waterstand van ruim 14 meter boven NAP. Dat is ruim onder een hoogwaterstand die bijzondere maatregelen noodzakelijk maakt.

Vorig jaar in januari steeg de rivier nog naar meer dan 15,50 meter boven NAP, aldus het waterschap Rijn en IJssel vrijdag.

Vee binnenhalen
De stijging van het water in Waal, Rijn en IJssel betekent dat de komende dagen meer uiterwaarden onder water zullen lopen. Dat is niet erg, want daar zijn uiterwaarden voor bedoeld, aldus een woordvoerder van het schap. Boeren moeten wel hun vee van het land langs de rivieren halen.

Extra inspecties/b>
Medewerkers van diverse waterschappen lopen deze dagen extra inspectierondes over dijken en langs stuwen en gemalen. Ze halen drijfhout zoals door de storm afgewaaide takken weg en controleren kleppen en schuiven in de kades.

Het Banisgemaal in Overijssel is ingezet om extra water rond Almelo weg te pompen. Eerder deze week bleek dat er gaten in de stuw bij Archem in de Regge zitten. Door de stand van dat riviertje zo laag mogelijk te houden kan het schap daar verder met de reparatiewerkzaamheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.