Home

Nieuws 208 x bekeken

Grootste gevaar in Tolbert lijkt geweken

Tolbert - De dijk langs de Malsloot in het Groningse Tolbert lijkt het te houden.

Volgens de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, ook voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, blijft de situatie wel kritiek. Het advies om te evacueren, dat donderdagochtend aan de 85 bewoners van de polder werd gedaan, is daarom nog steeds van kracht, aldus Rehwinkel.

Brandweer en waterschappen maken zich nu meer zorgen over de hoge waterstand in en rond Lauwersmeer. Daar zijn op een aantal plaatsen langs de kades zandzakken gelegd die overstroming van het oefenterrein van Defensie en de provinciale weg moeten voorkomen. Een recreatiepark, waar vanwege de kerstvakantie 70 huisjes bezet zijn, hoeft nog niet te worden ontruimd.

De hoge waterstand komt onder meer doordat er niet kan worden gespuid op zee. Volgens de waterschappen kan dat pas weer in ruime mate in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Ondanks alle problemen is de situatie in de provincie Groningen volgens Rehwinkel minder kritiek dan veertien jaar geleden, toen er ook watersnood was. Na 1998 zijn zes nieuwe waterbergingsgebieden aangelegd waar overtollig regenwater kan worden opgevangen. Die hebben nu de grootste druk van de ketel gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.