Home

Nieuws 190 x bekeken

Groningen en Drenthe willen droge voeten

Assen/Groningen – Wateroverlast in Groningen en Drenthe moet in de toekomst beter worden voorkomen. Beide provincies willen onder de titel Droge Voeten 2050 een breed pakket aan maatregelen doorvoeren zodat ook bij extreem hoge waterstanden geen noodsituaties meer zullen voorkomen.

Dat maakten de provincies dinsdag bekend. Het watersysteem moet meer pieken kunnen opvangen en ook bij hoogwater voldoende bescherming bieden, aldus de provincies. Dat is nodig omdat door de klimaatverandering regenperiodes langer en heftiger worden.

Bovendien heeft Groningen (en in mindere mate ook Drenthe) te maken met bodemdaling door aardgaswinning. Bij eerdere onderzoeken, direct na de wateroverlast in 1998, is daar maar ten dele rekening mee gehouden.

De bedoeling is om in overleg met onder meer de waterschappen te komen tot een pakket aan maatregelen dat het watersysteem tot 2050 voldoende veilig houdt. Met name Groningen had begin deze maand te maken met extreem hoogwater. Vijf dorpen werden toen wegens dreigende dijkdoorbraken geëvacueerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.