Home

Nieuws 525 x bekeken 21 reacties

Groen licht voor eerder uitrijden dierlijke mest

Den Haag - Dierlijke mest mag dit jaar vanaf 1 februari worden uitgereden op grasland.

Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van landbouw besloten. Normaal mag pas vanaf 15 februari dierlijke mest worden aangewend, maar op verzoek van de Tweede Kamer is deze periode met twee weken vervroegd. Of veehouders gebruik kunnen maken van de vervroegde openstelling van de uitrijdtermijn is maar zeer de vraag. Volgens de mestwet mag er geen dierlijke mest worden uitgereden op bevroren grond, of op een met sneeuw bedekte bodem. Ook als de bovenlaag van het land verzadigd is met water mag er geen dierlijke mest worden uitgereden. Bleker benadrukt dit ook nog in de brief staat die hij over de vervroegde uitrijdperiode naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Door de natte nazomer konden veel veehouders geen mest uitrijden op het land. Diverse fracties hebben toen gevraagd om de mest eerder in het voorjaar te mogen uitrijden, in plaats van om uitstel van het uitrijdseizoen te vragen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nu het blijft vriezen kunnen ze gemakkelijk een besluit nemen?

 • no-profile-image

  Ruben

  Wat een beslissing zeg!!! Groen licht voor 1 februari maar tegelijk rood licht i.v.m vorst.Krijgt Bleker toch nog zijn zin.

 • no-profile-image

  Maxxum

  Ze hebben zeker (boete) geld nodig!!

 • no-profile-image

  Dat uitstel verlenen is een liedje zonder eind, 't is altijd wel wat want volgens mij is er vorig jaar kans genoeg geweest om je mest weg te krijgen. Je moet in ieder geval niet gaan zitten speculeren op nog lagere afzetkosten. Dan kun je inderdaad met je rug tegen de muur komen staan. Gewoon uitrijden als het kan. Anders gewoon voor voldoende opslag zorgen. Met de aanstaande nog kortere uitrijperiode wordt het nog beter opletten om de boel weg te krijgen. In ieder geval de komende 10 dagen nog vorst, niks rijden.

 • no-profile-image

  het zoveelste bewijs dat politiek en de natuur (boerderij) ver van mekaar afstaan , mest uit mogen rijden als het nog niet kan , en niet toen het wel kon ,koeien misschien moeten opstallen tegen de mug om besmetting met smallenberg virus tegen te gaan net of de mug niet binnen komt en rusland dat grens sluit om besmetting tegen te gaan die al in augustus heeft plaats gevonden en dus al lang is mee geexporteerd. En oja wat heeft lto nu te zeggen.

 • no-profile-image

  de veehouders moeten eens ophouden met zeuren en mestuitrijden als het kan en volgens de wet mag en verder gewoon voor ruimvoldoende opslag zorgen
  het is ieder jaar weer het zelfde zeurende liedje en het zijn waarschijnlijk ook altijd dezelfde lieden die hun zaakjes niet op orde hebben
  dat de tweede kamer daar nog aandacht aan schenkt,
  zijn er geen belangrijker zaken?

 • no-profile-image

  wat ik nou vreemd vind is dat voor grasland het uitrijverbod 2 weken verlengd was ( tot de 15e) en op bouwland dit nog op de 1e stond, terwijl volgens mij het milieutechnisch gezien andersom logischer is.

 • no-profile-image

  Het gigantisch gestink is weer begonnen. Het buitengebied wordt weer volgepompt met blubber en andere stinktroep van boeren die lak hebben aan het milieu. "Nog mer un ton erop, er is genoeg voor iedereen, dus moeten we stinken, zeven dagen lang dus moeten we stinken en niet alleen". ........................Zing maar mee.

 • no-profile-image

  nee dan die stinktroep van de burgers welke via riooloverstorten het land van de boeren opstroomt en drinkwater van de koeien vegiftigd dat is gezond zeg

 • no-profile-image

  dierlijke mest is nog altijd nodig om voedsel te produceren, zonder mest op de grond krijg je een sahara , dit wil niemand toch
  Ik ruik liever dierlijke mest wat ook nog goed voor de grond is, dan dat je het riool los trekt wat door de mens geproduceerd.

 • no-profile-image

  Beertje; dan houd jij toch gewoon op met produceren...............

  Het is wetenschappelijk vastgesteld dat die blubber heel slecht is voor de grond en het leefmilieu van mensen. Kom maar eens ruiken in gebieden met die intensieve varkenshouderij, wat een verschrikkelijk stinkzooi. Dit hoort niet meer in ons land, ook niet voor zgn voedselproductie, het is allemaal voor die eindeloze maisvelden, die het landschap totaal verzieken.
  WEG MET DIE BLUBBER, wij gaan er hier aan onderdoor, zeker met deze weersomstandigheden. wat een rotzoooi maken die boeren er weer van. TJa..........Onder toezicht van de boerenklungel partij, het cda.

 • no-profile-image

  Anti;Als het jou niet aanstaat, dan donder je toch lekker op.
  Niemand houd je tegen,en mischien helpen we je nog wel ook.
  WEG MET DIE ANTI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Je weet toch wel dat sommige wetenschappers alles verzinnen.

 • no-profile-image

  Slimme anti ,neem een aspirientje

 • no-profile-image

  Zou Anti weten waar zijn eigen stinkblubber blijft???

 • no-profile-image

  Heeee Antie slimme, je naam doet je veel eer aan !!! Jij bent echt niet slim.

 • no-profile-image

  Wessel, Hamstra, en al de anoniemen ,laten we maar niet meer reageren op die slimme anti ,die is zo ziek dat hij zelf nog denk dat hij gezond is , hij is typisch een voorbeeld van een a-sosiaal mens die de wereld zo snel mogelijk omzeep wil helpen.

 • no-profile-image

  @ Dekker , Wessel, Grof, Hamstra, Beertje, Slimme Anti, Beerend botje, enz. , Laten we inhoudelijk op het artikel reageren i.p.v. op elkaar. Ik doe het nu ook wel , sorry dus.

 • no-profile-image

  Het is een goede zaak dat de mogelijkheid geboden is om op 1 febr. mest te kunnen uitrijden bv. de percelen vooral grasland die in het voorjaar moeilijk begaanbaar zijn te bemesten met vaste mest verhoogt de bodemgezondheid en is goed voor het bodemleven zoals de pieren ed. die de grasmat in optimale conditie houden, het is alleen erg wrang dat percelen die in een beheersovereenkomst zijn opgenomen ook al ligt er sneeuw op en vorst in de grond zit met vaste mest mogen worden bemest.
  Vast mest dient vroeg in het voorjaar te worden toegepast zodat deze de tijd heeft om te rotten en door de regen in de grasmat te worden opgenomen , hiervoor zou geen uitrij beperking voor alle grondsoorten moeten gelden( aleen grasland), percelen waarop maisteeld word toegepast kunnen vanaf 1 maart het best bemest worden en dan 15 april de laatste gift ,dit geeft opbrengst technisch de hoogste product opbrengst

 • no-profile-image

  Het is wetenschappelijk vastgesteld dat die blubber heel slecht is voor de grond en het leefmilieu van mensen. Kom maar eens ruiken in gebieden met die intensieve varkenshouderij, wat een verschrikkelijk stinkzooi. Dit hoort niet meer in ons land, ook niet voor zgn voedselproductie, het is allemaal voor die eindeloze maisvelden, die het landschap totaal verzieken.
  WEG MET DIE BLUBBER, wij gaan er hier aan onderdoor, zeker met deze weersomstandigheden. wat een rotzoooi maken die boeren er weer van. TJa..........Onder toezicht van de boerenklungel partij, het cda.

 • no-profile-image

  Hee weer een nieuw mailadres ? Wees nou eens een keer een vent en betaal gewoon net als iedereen hier en je kunt ongestoord je gal (betaald) spuwen hier

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.