Home

Nieuws 182 x bekeken

Gelderland steunt natuurbeherende boeren

Arnhem – De provincie Gelderland verlengt ongeveer 300 contracten met boeren die tevens aan natuurbeheer doen. De regeling geldt tot 2014, in de verwachting dat er dan een nieuwe landelijke of Europese regeling is.

Dat hebben Gedeputeerde Staten donderdag besloten. De natuurbeherende boeren dreigden hun financiële tegemoetkoming kwijt te raken door het natuurakkoord dat staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) met de provincies heeft gesloten. Er zou alleen nog geld zijn voor boeren die een bedrijf hebben dat binnen de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS) valt. Voor allerlei andere natuurafspraken lopen de contracten af.

Gelderland heeft als groenste provincie van Nederland heel veel natuurbeherende boeren, die bijvoorbeeld wandelpaden over hun land onderhouden of rekening houden met de nestperiode van weidevogels Het provinciebestuur vond dat die wegens hun uitstekende resultaten niet zomaar een deel van hun inkomen kwijt mochten raken. De overbruggingsregeling kost de provincie ongeveer 275.000 euro. Gelderland is voor zover bekend de eerste provincie die een aparte regeling heeft getroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.