Home

Nieuws 194 x bekeken

Franse eiersector voldoet grotendeels aan nieuwe eisen

Parijs – De Franse eierproducenten voldoen voor 90 procent aan de nieuwe Europese eisen die op 1 januari zijn ingegaan.

Dat wil zeggen dat 31,3 miljoen van de 35 miljoen in groepshuisvesting gehouden leghennen niet meer in ’ouderwetse’ maar in verrijkte legbatterijen huizen. 93 bedrijven moeten nog aan de eisen voldoen en hopen dat in de eerste maanden van dit jaar ook te bereiken.

Dat stelt het Comité National pour la Promotion de l’Œuf CNPO. De Franse eierorganisatie wijst er daarbij op dat ’in Spanje 43 procent van de kippen nog niet gehuisvest zijn in kooien die aan de eisen voldoen terwijl dat in Italië op 41 procent en in Polen slechts op 11 procent ligt.’ De Franse eierproducenten hebben volgens het CNPO de afgelopen tijd ook bijna een miljard euro geïnvesteerd om hun bedrijven aan te passen. ”Die toewijding mag niet bedreigd worden door concurrentieverstoringen uit landen die niet voldoen aan deze eisen voor het welzijn van de dieren.”

De Franse organisatie legt verder uit dat de kippen nu 750 vierkante centimeter ruimte hebben, 40 procent meer dan in de oude systemen. ”Dat betekent dat groepen van 20 tot 60 kippen enkele vierkante meters hebben om vrij rond te lopen. Die nieuwe huisvesting biedt de dieren daarmee de gelegenheid meer hun natuurlijke gedrag te vertonen.” Het CNPO vermeldt daarbij dat 78 procent van de Franse leghennen in een dergelijke groepshuisvesting gehouden worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.