Home

Nieuws 323 x bekeken

Exportwaarde stijgt ondanks Ehec

Den Haag – De Nederlandse agrarische export is in 2011 met 9 procent gegroeid naar 73 miljard euro. Dat maakt staatssecretaris Henk Bleker vrijdag bekend op de Grüne Woche in Berlijn.

De exportwaarde naar het belangrijkste exportland, Duitsland, steeg ondanks de Ehec-crisis met 8 procent naar 18,8 miljard euro. De exportwaarde voor groente, fruit en aardappelen daalde hier met 8 procent, mede door de Ehec-crisis in de tuinbouw. Slechte prijzen zorgden ondanks een stabiel exportvolume voor daling van de exportwaarde naar 1,7 miljard euro.

De daling bij de plantaardige voedingsmiddelen naar Duitsland werd ruim gecompenseerd door een toename van de exportwaarde van rundvlees (plus 15 procent naar 550 miljoen) en pluimveevlees (plus 13 procent naar 495 miljoen) De exportwaarde van varkensvlees daalde met 9 procent naar 265 miljoen euro. De totale exportwaarde voor vlees uit Nederland bedroeg in 2011 1,6 miljard euro, waarvan 80 procent naar Duitsland gaat. De exportwaarde van zuivel naar Duitsland steeg met 14 procent naar 1,6 miljard euro.

De totale agrarische exportgroei van Nederland is daarmee groter dan de totale exportgroei van Nederland, die in 2011 met 8 procent steeg. De agrarische import steeg met 18 procent ten opzichte van 2010, naar 48,3 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van het landbouweconomisch instituut LEI. Dit wordt mede veroorzaakt door de hoge prijzen voor granen en oliezaden. Daarnaast vormen veevoergrondstoffen, fruit en koffie- en cacaobonen de belangrijkste agrarische importproducten.

De internationale agrarische handel speelt zich voor Nederland vooral af met de buurlanden. Duitsland is het belangrijkste exportland. 26 procent van de exportproducten gaan naar Duitsland, terwijl 19 procent van de importproducten ook uit Duitsland afkomstig zijn. Het gaat hier met name om zuivel (1,3 miljard euro), granen en graanproducten (1,2 miljard euro) en vlees (1,0 miljard euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.