Home

Nieuws 198 x bekeken 1 reactie

Experts Bleker: alternatief ontpoldering voldoet volledig

Den Haag – Uit onderzoek van twee buitenlandse experts zou blijken dat het alternatief voor het onder water zetten van de Hedwigepolder aan alle Europese verplichtingen voldoet.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De afgelopen maanden hebben twee Duitse wetenschappers het plan van bureau Deltares voor natuurherstel in de Westerschelde onder de loep genomen. Dat was nodig, omdat eurocommissaris Janez Potocnik grote twijfels heeft bij de wetenschappelijke onderbouwing.

Volgens staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) zijn die twijfels gebaseerd op ’onjuiste beelden’ die Potocnik over de Nederlandse aanpak heeft. Vrijdag heeft hij de bevindingen van de experts naar Brussel gestuurd, in de overtuiging de commissaris daarmee op andere gedachten te kunnen brengen. Bleker benadrukt ook dat Nederland altijd aan zijn internationale verplichtingen kan voldoen.

In een interview met BNR zei Bleker afgelopen week dat hij hoopt dat komend voorjaar een definitief besluit kan worden genomen over de kwestie.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer en ook de Europese Commissie hebben hun twijfels over het alternatief voor de ontpoldering van de Hedwigepolder waardoor nu onder meer twee andere polders onder water gaan, de Welzinge- en Schorerpolder. De bewindsman schrijft vrijdag echter: ”De Nederlandse regering acht met de conclusies van deze prominente wetenschappers de wetenschappelijke basis voor het besluit van de Nederlandse regering buiten elke twijfel te hebben gesteld.”

Bleker weerspreekt in zijn brief het idee dat het alternatieve plan minder effect heeft dan het ontpolderen van de Hedwigepolder en dat het voor vertraging zorgt. Terwijl de ontpoldering van de Hedwigepolder volgens hem op z’n vroegst in 2015 kan starten, zijn de eerste maatregelen in de andere polders al voorzien in 2013 en 2014.

Ook wijst hij de Europese Commissie erop dat Nederland zelf bepaalt hoe het de natuurdoelen nakomt. ”De Europese Commissie kan Nederland niet dwingen om de Hedwigepolder te ontpolderen”. Of zoals hij Potocnik voor houdt: ”De Europese Commissie kijkt of een lidstaat de doelen realiseert, niet hoe een lidstaat dat doet. Het is aan de lidstaat om aan te geven hoe het natuurherstel wordt gerealiseerd.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bleker bedient zich wel eens vaker van "deskundigen". Neem nu bijvoorbeeld Oenema en zijn clubje nitwitten!

Of registreer je om te kunnen reageren.