Home

Nieuws 206 x bekeken

Europol: groei illegale handel pesticiden

Den Haag - De handel in illegale pesticiden neemt in Europa snel toe.

Dat meldde de Europese politieorganisatie Europol vrijdag. In sommige EU-lidstaten is volgens Europol meer dan 25 procent van de pesticiden afkomstig van de illegale markt.

De illegale pesticiden bedreigen de gezondheid van boeren en consumenten, en zijn slecht voor het milieu. Ook bestaat volgens de politieorganisatie het risico dat de illegale pesticiden gebruikt worden om zelfgemaakte explosieven te maken, omdat ze moeilijk traceerbaar zijn.

De criminelen achter de illegale handel zijn goed georganiseerd en richten zich met de illegale en namaakpesticiden vooral op Noordoost-Europa. De producten zijn echter in heel Europa aangetroffen. De slechte pesticiden schaden met hun giftige ingrediënten de oogst, het milieu en de volksgezondheid, stelt Europol.

In de illegale handel in pesticiden gaan volgens Europol naar schatting jaarlijks miljarden euro’s om. De criminelen hebben complexe wereldwijde bevoorradingsketens ontwikkeld en runnen legale bedrijven om hun activiteiten te camoufleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.