Home

Nieuws 287 x bekeken

EU krijgt vaker te maken met GMO-importen

Amsterdam – Nederland zal in de toekomst vaker geconfronteerd worden met producten van genetisch gemodificeerde (GMO) dieren.

Dat staat in het rapport ”genetisch gemodificeerde dieren; gewilde en ongewilde werkelijkheid” van Cogem, het adviesorgaan dat de overheid adviseert over de risico’s van genetische modificatie voor mens en milieu.

Volgens Cogem staan de ontwikkelingen van GMO-dieren en hun producten buiten Europa niet stil. Amerika en Azië ontwikkelen GMO-dieren en -producten en zullen deze in de toekomst proberen af te zetten binnen de Europese Unie. Het gaat hier bijvoorbeeld om een genetische gemodificeerde zalm uit Canada. Nederland zal hierdoor vaker te maken krijgen met importverzoeken en vergunningaanvragen voor markttoelating van deze producten.

Het rapport van Cogem is aangeboden aan Joop Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Cogem adviseert de minister om er alert op te zijn dat GMO-dieren en de bijbehorende Europese wet-en regelgevig een steeds grotere rol gaan spelen in de toekomst. Daarnaast adviseert Cogem de Nederlandse overheid om de huidige wet- en regelgeving en de procedures in Nederland opnieuw te beoordelen of ze nog voldoen aan de nieuwe ontwikkelingen op GMO-gebied.

Het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk om natuurlijke nakomelingen van gekloonde dieren aan te tonen als product van gekloonde dieren. Volgens Cogem is het belangrijk om hier goed mee om te gaan om het vertrouwen van de burger en consument niet onder druk te zetten mochten deze producten op de Nederlandse markt belanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.