Home

Nieuws 238 x bekeken

'Draagvlak omgeving bepalend voor toekenning krediet veehouders'

Utrecht – De Rabobank laat in de beoordeling van kredietaanvragen sterk meewegen of een veehouderij op draagvlak kan rekenen in zijn omgeving. Dat zegt Rabobank-directeur Landbouw Wim Thus in een interview met Boerderij Vandaag.

”We kijken hoe perspectiefvol een onderneming de komende tien jaar is. Soms kun je technisch een heel goede ondernemer zijn, maar lig je niet goed in je omgeving. Dat beperkt je perspectief in de toekomst.” Bij de beoordeling van dit perspectief speelt gevoel een belangrijke rol, aldus Thus.

De Rabobank verwacht een forse groei in de melkproductie na 2015. Thus spreekt van een groei van 20 procent. Dat is fors meer dan de jaarlijkse 1,5 procent waar FrieslandCampina van uit gaat. Afgelopen jaren is veel stalruimte bijgebouwd die nog niet benut is. ”Wat is er makkelijker dan die vol te zetten?”, verklaart Thus. ”Deze sector heeft dertig jaar aan de ketting gelegen. Denk aan koeien die na de winter voor het eerst buiten komen.”

Om deze groei te kunnen halen, is volgens Thus wel snelle voortgang nodig in mestverwerking. Hierin wordt nu nog nauwelijks geïnvesteerd, terwijl dat volgens hem wel hard nodig is.

In de glastuinbouw is de situatie veel minder rooskleurig. 30 tot 40 procent van de glastuinders heeft aanvullende financiering nodig gehad om dit teeltseizoen te kunnen starten, vertelt sectormanager Cor Hendriks in hetzelfde interview. Als de tuinbouwsector er niet in slaagt marktherstel te realiseren, moet binnen vijf jaar 30 procent van de glasgroentetelers stoppen, aldus Hendriks.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.