Home

Nieuws 392 x bekeken

D66: Bleker moet alternatief ontpoldering intrekken

Den Haag – D66 wil dat staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) het rapport van Deltares over natuurherstel in de Westerschelde naar de prullenmand verwijst.

Volgens Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven wordt het tijd dat het kabinet inziet dat het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder de enige juist oplossing is voor het gebied. Bleker houdt echter vast aan zijn alternatief, dat door onderzoeksbureau Deltares is uitgewerkt. Volgende maand spreekt hij met eurocommissaris Janez Potocnik (milieu) over de kwestie.

Aanleiding voor de oproep van D66 is een publicatie in Vrij Nederland. Daarin ontkennen de twee wetenschappers, die in opdracht van Bleker de studie van Deltares onder de loep hebben genomen, het alternatieve plan te ondersteunen. Zij erkennen weliswaar dat het een degelijk rapport is, maar dat wil niet zeggen de buitendijkse maatregelen hetzelfde natuurresultaat opleveren als ontpoldering.

Volgens hoogleraar Justus van Beusekom van universiteit van Hamburg is het rapport ’goed geschreven’ en goed uitgepuzzeld’. ”Maar op dit moment kan ik niet iets duidelijks zeggen over de vraag of het voldoende is”, zegt hij. ”Dat moet uit vervolgonderzoek blijken.” Even verderop in het artikel noemt hij ontpoldering ’de elegantste oplossing’.

De Duitse onderzoeker Harro Heyer stelt dat hij ten onrechte door Bleker als hoogleraar is bestempeld. Hij ontkent daarnaast zich te hebben uitgelaten over de efficiëntie van het alternatief. Volgens Van Veldhoven steekt Bleker met zijn uitleg van de conclusies van de twee wetenschappers zijn kop in het zand. ”Dat hij zich in zulke bochten wringt om zijn gelijk te krijgen, verbaast mij zelfs”, zegt zij.

Of registreer je om te kunnen reageren.