Home

Nieuws 308 x bekeken

Consumentenbond waarschuwt voor ESBL

Den Haag - Op 99 procent van het kippenvlees is de resistente bacterie ESBL aanwezig. Dat staat in een artikel dat dinsdag in de Consumentengids verschijnt.

In het artikel stelt de Consumentenbond dat door het hoge antibioticagebruik op bijna alle kipfilet uit de intensieve veehouderij de ESBL- bacterie aanwezig is, veel meer dan op biologische kipfilet.

Volgens het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) is het antibioticagebruik in de sector het afgelopen jaar al met 28 procent teruggebracht ten opzichte van 2009. Volgens het PPE geeft het artikel een nogal ongenuanceerd beeld van de Nederlandse pluimveesector. Door de gekozen stijl en het woordgebruik worden de inhoudelijk goede punten in het artikel ondergesneeuwd.

“Opmerkelijk is dat kip met een ster van de Dierenbescherming in het artikel van de Consumentenbond slechts het predicaat redelijk krijgt. De score die de Consumentenbond in het artikel geeft aan het aspect dierenwelzijn is redelijk eenzijdig. Alleen biologische kip scoort goed”, aldus het PPE.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is van mening dat ESBL-bacteriën niet altijd ziekmakend zijn. Door goede verhitting van het vlees worden de bacteriën bovendien onschadelijk gemaakt. Dit geeft aan dat hygiënisch werken en goede verhitting belangrijk zijn. Het CBL vindt het een goede zaak dat de Consumentengids hier aandacht aan besteed omdat blijkt dat dit onvoldoende bekend is bij de consument.

Hoewel er nog veel onduidelijk is over de relatie tussen consumptie van kippenvlees en ESBL-besmetting bij de mens, vindt het CBL het een goede zaak dat de pluimveesector is gestart met het terugdringen van antibioticagebruik.

Of registreer je om te kunnen reageren.