Home

Nieuws 533 x bekeken 4 reacties

CRV verwacht dat meer landen grenzen sluiten

Arnhem – Fokkerijorganisatie CRV verwacht dat meer landen hun grenzen gaan sluiten voor Nederlands fokmateriaal naar aanleiding van het Schmallenberg-virus. Dat laat een woordvoerder weten.

Mexico heeft de grenzen voor Nederlandse runderen en hun sperma en embryo’s gesloten. Rusland beperkt de maatregelen tot nu toe tot een importstop van kleine herkauwers, vlees, melk en embryo’s afkomstig van kleine herkauwers. Mexico is na Brazilië de belangrijkste markt van CRV in Latijns Amerika. De fokkerijorganisatie heeft geen eigen vestiging in Mexico, maar werkt met een vaste distributeur. CRV wil niet met cijfers illustreren hoe groot de belangen in Mexico zijn.

De gevolgen voor de Nederlandse export op Rusland zijn tot nu toe beperkt. Vanuit Nederland gingen wat betreft genoemde producten in 2010 slechts 105 fokgeiten naar Rusland, zo laat het Productschap Vee en Vlees weten. In 2011 stond de teller zelfs op nul.

Het is volgens CRV begrijpelijk dat landen maatregelen nemen om veterinaire risico’s uit te sluiten. ”Bij de uitbraak van een dierziekte krijg je nu eenmaal te maken met exportbeperkingen. We verwachten dat er meer beperkingen gaan komen.” Het is nog niet bekend of het Schmallenberg-virus via rundersperma kan worden overgebracht. Naast stieren in Nederland, Duitsland en België staan ook stieren van CRV in Tsjechië en de Verenigde Staten. Vanuit deze landen kan er nog wel naar Mexico worden geëxporteerd. ”We beschikken gelukkig over uitwijkmogelijkheden.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  t.heling@gddeventer.com

  ter info

 • no-profile-image

  Ik mag hopen dat Nederland geen laboratoriumuitslagen vernietigd om de grenzen open te houden naar andere landen. Voorheen werden wel eens uitslagen vernietigd om zo aan te tonen dat het zaakje ,, veilig ,, was.

 • no-profile-image

  Niet alleen om grenzen open te houden naar andere landen, Politiek.

 • no-profile-image

  @ Kritische Lezer. De trucjes die men toepast b.v. bij MKZ en inzake volksgezondheid zijn mij ook bekend. Daar verdwijnen of vernietigd men ook wel eens uitslagen voor algemeen belang.

Of registreer je om te kunnen reageren.