Home

Nieuws 232 x bekeken

Britten in verlegenheid door legbatterijen

Londen - Het Britse plattelandsministerie Defra is ernstig in verlegenheid gebracht nu het moet toegeven dat er in eigen land nog altijd 30 pluimveebedrijven zijn waar samen zo'n 300.000 leghennen in de inmiddels door de EU verboden legbatterijen gehuisvest zijn.

Het ministerie geeft als excuus 'dat het om niet meer dan één procent van alle leghennen gaat' en dat de bedrijven naar verwachting volgende maand alsnog aan de eisen zullen voldoen. De Britten roepen al maanden van de daken dat het onaanvaardbaar is dat veertien landen nog altijd niet aan de nieuwe EU-richtlijn voor het welzijn van leghennen voldoen. Zelf zouden de Britse pluimveebedrijven meer dan een half miljard hebben besteed om tijdig aan de eisen te voldoen. Staatssecretaris Jim Paice van landbouw wilde ook eigenlijk een invoerverbod tegen 'illegale' eieren maar heeft genoegen moeten nemen met minder strenge maatregelen zoals een strikte controle op eieren op het buitenland.

Defra en de bewindsman hebben tot nu toe steeds beweerd dat de Britten zelf voor 100 procent 'compliance' waren. Nu heeft het ministerie echter de donderdag in het Europese comité voor de voedselketen en dierengezondheid SCoFCAH bekendgemaakte cijfers over de dertig bedrijven die niet voldoen moeten bevestigen. ''Het is teleurstellend dat een klein aantal producenten de noodzakelijke veranderingen nog niet hebben geregeld. Wij verwachten dat de betrokken bedrijven per 1 februari wel voldoen. We hebben ze inmiddels een juridische kennisgeving gestuurd waarin wordt aangekondigd dat we naar de rechter stappen als dat niet het geval zou zijn,'' aldus een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.