Home

Nieuws 187 x bekeken

Britse minister ziet Nederland als partner

Londen – Groot-Brittannië blijft een centrale rol spelen in de onderhandelingen over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), ondanks het veto dat premier David Cameron onlangs uitsprak tegen een herziening van het EU-verdrag.

De Britten ’bouwen samenwerkingen op met landen die tegen de toeslagrechten zijn zoals Roemenië, Slowakije en de Tsjechische Republiek maar ook met landen die als vanouds aan de Britse kant staan zoals die in Scandinavië en Nederland.’

Dat stelde de Britse minister voor milieu en plattelandszaken Caroline Spelman tijdens de jaarlijkse Oxford Farming Conferentie. Spelman ziet verder in Duitsland ’een partner rond het vereenvoudigen van het vergroenen van het GLB.’

Spelman dringt er bij de Europese Commissie op aan om zoveel mogelijk de hand te houden aan het tijdschema voor de GLB-onderhandelingen om te voorkomen dat die te veel uitlopen waardoor er onzekerheid voor de boeren kan ontstaan. In dat kader verwacht de minister dat de onderhandelingen afgerond kunnen worden tussen de Franse verkiezingen van mei dit jaar en de Duitse in de herfst van 2013. Dat zou betekenen dat het nieuwe GLB in 2014 in werking kan treden. ”Er is echter op dit moment geen zekerheid over dat tijdschema,” benadrukt ze daarbij wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.