Home

Nieuws 280 x bekeken

Britse invoer groente en fruit 'nationaal schandaal'

Londen - Het is een 'nationaal schandaal' dat Groot-Brittannië maar voor 60 procent aan de eigen vraag naar groente en fruit kan voldoen en dat de invoer nog steeds toeneemt.

Door de hogere kosten en de onophoudelijke prijsdruk van de grote supermarkten heeft de Britse tuinbouw nu een kritisch punt bereikt 'waar we onszelf helemaal overgeven aan de invoer'. Dat stelde voorzitter Peter Kendall van de National Farmers Union tijdens een boerenbijeenkomst in Lincolnshire, één van de belangrijkste tuinbouwgebieden van het land. Kendall spreekt van een dramatische daling van de winsten, buitensporige winkelaanbiedingen die de producentenprijs uithollen en de toenemende wisselvalligheid door de zware winters gevolgd door droge zomers van de afgelopen twee jaar.

''De sector is tot het uiterste gedreven en kan duidelijk niet meer druk hebben. We zullen binnenkort een kritisch punt bereiken waarbij, als er niets verandert, een nog groter deel van de Britse tuinbouw het opgeeft ten gunste van de import. De problemen in de tuinbouw zijn daarmee een belangrijke les voor de rest van de agrarische wereld. Hoewel de markt fundamenteel gezond blijft, is de wisselvalligheid in de prijzen een voortdurend risico. We moeten in een positie verkeren om de gevolgen daarvan zo veel mogelijk af te zwakken zodat schokken op de korte termijn niet tot schade voor de lange tijd leidt.''

Of registreer je om te kunnen reageren.