Home

Nieuws 211 x bekeken 2 reacties

Boerenbond: in 2011 trok klimaatverandering al sporen

Leuven – Klimaatverandering was in 2011 al volop voelbaar in de land- en tuinbouw. De voorzitter van de Belgische Boerenbond Piet Vanthemsche wijst in zijn voorwoord in het blad Boer & Tuinder naar een aantal gebeurtenissen.

Het vroege voorjaar zorgde ervoor dat glastuinders hun product niet goed kwijt konden. België werd getroffen door hevige stormen in augustus, terwijl het warme najaar zorgt voor hogere nitraatresiduen in de bodem. Hij wil onderzoek naar dat effect op het mestbeleid in België.

De opkomst van het Schmallenberg-virus is een ander voorbeeld. De warme winter doet Vanthemsche vrezen voor het overleven van virusdragende insecten. ”Een aantal jaren geleden was dat blauwtong, vandaag is dat het Schmallenberg-virus, een nieuwe virusziekte bij schapen en runderen.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Piet Vanthemsche vergeet nog dat de regen van af juni maar net op tijd kwam ,zonder regen op dat moment was er veel minder graan,voedergewassen,suikerbieten,aardappelen enz.in heel europa , zoals in 1976 .

  • no-profile-image

    Thijs

    Klimaatverandering is normaal, nooit anders geweest. Als je dat door hebt weet je dat je de waterbeheersing goed in orde moet hebben. Daarbij behoort de regeninstallatie om als het te droog is optijd een gift water brengt om de gewassen niet te laten verdrogen. Als men dit goed doet, dan komen er zeer weinig mineralen in het grondwater. Het gewas neemt die dan goed op. Vroeger ging men bidden om regen als het lang droog was. Als dat geholpen had was er geen regeninstallatie geweest! Je moet er zelf op inspelen en uitvoeren. Niet alles komt vfan boven! Geloof niet alles!

Of registreer je om te kunnen reageren.