Home

Nieuws 352 x bekeken 2 reacties

Bergkamp: raar dat politiek productschappen wil opheffen

Dronten – Het is een rare situatie dat een grote meerderheid van het bedrijfsleven de productschappen wil behouden, terwijl de Tweede Kamer aanstuurt op afschaffing.

”Het bedrijfsleven betaalt de productschappen nota bene zelf”, zei de nieuwe voorzitter van het Productschap Akkerbouw Renée Bergkamp vandaag in Dronten op een bijeenkomst van de landbouwbeurs LNCN. ”Overdracht van productschapstaken naar de overheid betekent meer ambtenaren en meer kosten. Dat zit toch niemand op te wachten.”

Bergkamp volgde op 1 januari Theo Meijer op als voorzitter van de productschappen HPA, Akkerbouw, Diervoeder en Wijn. Haar inleiding in Dronten is haar eerste publieke optreden.
Bergkamp wil de productschappen behouden. ”In het buitenland zijn ze er jaloers op. Deze vorm van samenwerking heeft er toe bijgedragen dat Nederland de één na grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld is. Ik hoop dat de overheid het hoofd koel houdt.”

In oktober gaf minister Henk Kamp van Sociale Zaken aan dat de productschappen alleen nog algemene taken krijgen zoals medebewind, plant- en diergezondheid en voedselveiligheid. De productschappen moeten inkrimpen en mogen zich niet meer bezig houden met promotie en marktinformatie.

Eind december nam de Tweede Kamer een motie aan om de productschappen op te heffen. Minister Kamp moet nog bepalen of hij de motie uitvoert.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    leo 54

    nou zo gek is dat niet als we vrijwillig konden bijdragen was het gouw gedaan met de produktschappen

  • no-profile-image

    Als Bergkamp net zoveel verdient als Theo Meijer (ruim boven de Balkenendenorm + een representatievergoeding per jaar waar twee gezinnen goed van kunnen leven) is het geen wonder dat ze niet wil dat de productschappen opgeheven worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.