Home

Nieuws 227 x bekeken

125 verdenkingen Schmallenberg-virus

Den Haag – Het aantal bedrijven met klachten die mogelijk op het Schmallenberg-virus wijzen is opgelopen naar 125. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Het gaat om 49 rundvee-, 74 schapen- en 2 geitenbedrijven.

Het virus is inmiddels vastgesteld op 27 schapenbedrijven. Bij 10 schapenbedrijven werd het virus niet aangetoond en 37 bedrijven worden nog onderzocht. Ook de resultaten van het onderzoek op de verdachte geitenbedrijven, in Friesland en Overijssel, zijn nog niet bekend.

Op rundveebedrijven is het virus nog niet aangetoond. Bij 17 bedrijven is het onderzoek inmiddels afgerond, op 32 bedrijven loopt het onderzoek nog. De verwachting is dat het aantal besmette bedrijven flink zal toenemen wanneer er een test op antistoffen is. De huidige test kan alleen virus aantonen.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw heeft Eurocommissaris John Dalli van gezondheid gevraagd het onderzoek naar het Schmallenberg-virus Europees te ondersteunen. Nederland is het enige land dat tot nu toe een officiële meldplicht heeft ingesteld. ”Hierdoor heeft Nederland waarschijnlijk het beste inzicht in de actuele ziektesituatie”, schrijft het ministerie in een brief aan de Tweede Kamer.

In België en Duitsland zijn ook enkele gevallen van Schmallenberg-virus gevonden. In Frankrijk, Luxemburg en Groot-Brittannië zijn nog geen problemen. Het onderzoek richt zich op de diagnostiek, epidemiologie, vaccinontwikkeling en viruskarakterisering. Dan moet duidelijk worden hoe het virus hier kwam, hoe het zich verspreidt en hoe dieren besmet worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.