Home

Nieuws 265 x bekeken 1 reactie

World Farmers Organisation richt zich vooral op voedselvraagstuk

Rome - De nieuw opgerichte World Farmers Organisation (WFO) gaat zich in eerste instantie richten op het wereldvoedselvraagstuk.

Dat zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland en een van de oprichters van WFO. “De productie van voedsel moet wereldwijd omhoog. Door onder andere het uitwisselen van kennis via WFO kunnen we daar een bijdrage aan leveren”, zegt Maat.

De WFO werd deze week officieel opgericht. De wereldwijde organisatie voor boeren en tuinders is een opvolger van IFAP, de International Federation of Agricultural Producers, die eerder dit jaar failliet ging. Om toch een wereldwijde landbouworganisatie te hebben, namen Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland het initiatief om een nieuwe organisatie op te richten.

WFO zetelt in Rome, vlak bij de wereldvoedselorganisatie FAO van de Verenigde Naties. Een van de verschillen met IFAP is het financiële beleid. “Daar heeft het bestuur nu meer inspraak in”, legt Maat uit. Zelf heeft hij geen bestuursfunctie aanvaard in het nieuwe WFO. “Ik ben als voorzitter van Agriterra al betrokken bij meerdere internationale projecten. Daarom heb ik mij niet kandidaat gesteld.”

De eerste voorzitter van WFO is de Amerikaan Robert Carlson. “Er is veel draagvlak voor hem. Hij heeft een grote sociale betrokkenheid bij de landbouw”, aldus Maat. De organisatie had graag een Afrikaanse voorzitter gehad, maar uit dit continent waren geen kandidaten. “Carlson heeft veel ervaring met de FAO en VN en hij heeft een Europese denklijn over landbouw. Ik heb er vertrouwen in”, zegt Maat.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Was deze organisatie in deze vorm echt nodig? Ik heb nog nooit gehoord dat de Vabonden zich sterk maken voor meer nuttig werk op de wereld. Zij komen op voor betere omstandigheden en betere beloning van hun leden. Dit is voor boeren van de toekomst kennelijk bijzaak. Als de heer Jan Maat deze organisatie vergelijkt met Agriterra, die in nagenoeg alle ontwikkelde landen en even pool heeft, dan is er weer eens een club ontstaan, die taken doet, die al gedaan worden of door bestaande organisaties kan worden opgepakt..

Of registreer je om te kunnen reageren.