Home

Nieuws 1598 x bekeken 4 reacties

Wilde zwijnen vooral probleem in Zuid-Limburg

Roermond – Er komen steeds meer wilde zwijnen in Nederland. Vooral in Zuid-Lmburg lijken de problemen met de dieren steeds ernstiger vormen aan te nemen.

De Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie (LLTB) maakt zich grote zorgen over de toenemende schade aan landbouwgewassen door wilde zwijnen in Zuid-Limburg. Het aantal schademeldingen neemt de laatste drie jaar fors toe, vooral in oostelijk Zuid-Limburg.

Volgens de Jagersvereniging breidt het aantal wilde zwijnen zich als een olievlek uit, ondanks dat er tussen de 4.000 en 6.000 zwijnen per jaar worden afgeschoten. ”Dit heeft te maken met het aantal jagers wat we tot onze beschikking hebben en de druk vanuit Duitsland” volgens de Jagersvereniging.

In Nederland zijn er twee officiële leefgebieden voor wilde zwijnen: de Veluwe en het Meinweggebied. Alle zwijnen die buiten deze gebieden lopen (de nulstandgebieden) moeten worden afgeschoten. Maar er is maar een beperkt aantal jagers in Nederland, gebonden aan hun eigen (gepachte) gebieden.

Volgens de Jagersvereniging kan het soms wel weken duren voordat wilde zwijnen in de nulstandgebieden worden geschoten. ”We hebben te maken met vrijwilligers en die kunnen niet altijd na elke melding van wilde zwijnenschade op pad. Het is erg arbeidsintensief”. aldus de Jagersvereniging.

Vooral in Zuid-Limburg is de groei explosief, omdat het gebied is ingeklemd tussen Duitsland en Belgie. De dieren komen voornamelijk uit Duitsland waar het leefgbied voor de wilde zwijnen steeds kleiner wordt.

Het Faunafonds heeft aan gedupeerde Limburgse boeren vorig jaar een tegemoetkoming van in totaal 80.000 euro uitgekeerd vanwege schade door wilde zwijnen. In 2006 was dat nog maar 5.000 euro. In heel Nederland heeft het Faunafonds in 2010 voor 155.653 euro aan tegemoetkomingen uitgekeerd voor wilde zwijnenschade. In 2009 was dit nog 124.342 euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kleinboerke

  Ja, zoiets ga je krijgen als jagers in eerste instantie zwijnen gaan uitzetten om de jacht te garanderen. zij hebben voor deze schade gezorgd, zij hebben ongeoorloofde praktijken toegepast, ook al is het nu niet meer bewijsbaar, in de peel is het wel duidelijk dat het gaat om een rotte uitgezetten dieren, dit om te zorgen dat er schade kwam, waardoor de peel weer jachtgebied (lees: jagersspeeltuin) werd. Jagers moeten verantwoordelijk worden gesteld voor de schade, niet de maatschappij. Dan zou het zo zijn afgelopen. Eerst de natuur verzieken met het uitzetten van fazanten, nu varkens, waar eindigt dit????

 • no-profile-image

  Je ziet hier wel weer: geen reactie. Wie zwijgt stemt toe!!

 • no-profile-image

  Gekken laat je in de waan, daar reageer je niet op.

 • no-profile-image

  kleinboerkes

  Mozes, waarom ben jij niet onder die stenen tafelen terecht gekomen, prulaap

Of registreer je om te kunnen reageren.