Home

Nieuws 174 x bekeken 8 reacties

Wakker Dier opent aanval op 'vooringenomen wetenschap'

Amsterdam - De dierenrechtenorganisatie Wakker Dier heeft de aanval ingezet tegen wetenschappers, die gesponsord onderzoek doen in de voedings- en dierwetenschappen.

In een 50 pagina’s tellend rapport legt de organisatie verbanden tussen positieve publicaties over zuivelproducten en vlees en de financiering door het (zuivel-)bedrijfsleven van onderzoek. Wakker Dier laat zien dat universiteiten een deel van hun onderzoek door het bedrijfsleven laten financieren.
Wakker Dier gaat in op de publicaties van Wageningen Universiteit en Researchcentrum naar aanleiding van een onderzoek naar een mogelijke relatie tussen de consumptie van melk en het (niet) krijgen van hart- en vaatziekten. Volgens de organisatie gaat de universiteit over de schreef door te stellen dat drie glazen melk per dat de kans op hart en vaatziekten verlagen.

Universitair hoofddocent Marianne Geleijnse van de leerstoelgroep Humane Voeding van de Wageningse universiteit was als begeleider betrokken bij het bedoelde onderzoek van voedingswetenschapper Sabita Soedamah-Muthu. Geleijnse erkent dat in de publicatie bestemd voor de geïnteresseerde leek nuances verloren zijn gegaan, die wel in het oorspronkelijke wetenschappelijke artikel staan. “Het onderzoek zelf is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, collega-onderzoekers hebben naar de resultaten gekeken, daarbij waren ook wetenschappers van Harvard University die heel sceptisch zijn over de gezondheidseffecten van melk”, zegt Geleijnse. De Nederlandse Zuivelindustrie heeft het onderzoek mede gefinancierd. “Maar ze zijn niet betrokken bij de onderzoeksvraag, de onderzoeksopzet of de publicatie. En als het tegenovergestelde uit het onderzoek naar voren was gekomen, was het ook gepubliceerd.”

Dat onderzoek door het bedrijfsleven wordt betaald is volgens Geleijnse geen probleem, zolang de waarborg bestaat dat de wetenschappelijke integriteit overeind blijft. “Het is gewoon niet mogelijk al het wetenschappelijk onderzoek door de belastingbetaler en goede doelen te laten betalen. We mogen toch van het bedrijfsleven verwachten dat die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt? Zolang we maar kritisch blijven op elkaars onderzoek en het bedrijfsleven ”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Altijd maar weer die mensen van Wakker Dier e.d. Snappen zij dan nog niet, dat als er al een reclame zou zijn, dit alleen maar goed kan wezen voor onze economie, zodat er verdient kan worden om alle niksnutten in ons land te onderhouden.

 • no-profile-image

  Wat een sukkels !
  Als er al wat aan te klagen valt dan is het wel die nep-wetenschapper uit Nijmegen , Vonk.
  Over misleiding gesproken. Of is dit weer een actie om de aandacht van eigen falen af te leiden.
  Hoe heet die verkiezing ook al weer, ´grootste liegbeest van het jaar´
  Met stip bovenaan, Roos Vonk ex voorzitter wakker dier.

 • no-profile-image

  Stel dat Wakker Dier gelijk krijgt van Reclame Code Commissie wat gebeurt er dan? Dan kunnen we bij Reclame Code Commissie gaan klagen over de invloed van Wakker Dier via de media hinderlijk overkomen en daarmee onderzoeken willen beinvloeden.

 • no-profile-image

  Vels

  Was het niet de ex voorzitter van wakkerdier die in augustus met een gemanipuleerd bericht over vleeseters naar buiten kwam?

 • no-profile-image

  En wat te denken van de bakken geld die door EL&I in Wageningen worden verspild? (ca. 200 miljoen euro per jaar). Ook dit is in ruil voor gewenste uitslagen.

 • no-profile-image

  Wakker Dier heeft STAPELs boter op het hoofd die met VONKen, noch met HERTSENBERGen weg te branden zijn. Wat een manoeuvre van deze club om de aandacht van het eigen falen af te leiden.

 • no-profile-image

  Wakker Dier heeft STAPELs boter op het hoofd die met VONKen, noch met HERTSENBERGen weg te branden zijn. Wat een manoeuvre van deze club om de aandacht van het eigen falen af te leiden.

 • no-profile-image

  In de bijbel komt de uit drukking voor "een splinter in het oog van een ander zien en de balk in het eigen oog niet zien".

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.