Home

Nieuws 249 x bekeken

Verhagen: korting gasrekening stelt weinig voor

Den Haag – Tuinders hoeven geen overdreven verwachtingen te hebben van een mogelijke korting op hun gasrekening. Dat blijkt uit een brief van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

In mei stelde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in een voorlopig besluit dat de nettarieven die Gasunie rekent al sinds 2006 te hoog zijn. De netbeheerder moet deze terugbetalen door een korting te geven op toekomstige rekeningen. In totaal gaat het om zo’n 1 miljard euro. Toch verwacht Verhagen dat bedrijven en particulieren hier weinig van zullen merken.

Hij stelt dat er geen wettelijke verplichting bestaat dat gastransporteurs de ontvangen korting doorberekenen aan hun klanten. En dan nog is het effect op de gasrekening beperkt, omdat de transporttarieven slechts enkele procenten van de totale gasrekening uitmaken. Ook verdwijnt een groot deel van het voordeel naar buitenlandse klanten.

Later deze maand publiceert de NMa zijn definitieve besluit. Als de korting wordt gehandhaafd, gaat Gasunie hoogstwaarschijnlijk in beroep. Ook het Rijk zal zich mogelijk tegen dat besluit verzetten. Volgens Verhagen slaat een dergelijke uitspraak een gat in de begroting. Bovendien kan het Gasunie schaden en daarmee investeringen in innovatie en veiligheid bemoeilijken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.