Home

Nieuws 297 x bekeken

Veel hagelschade in fruitteelt en akkerbouw

Zoetermeer – Het noodweer van afgelopen weekend heeft voor veel schade gezorgd bij appel- en perentelers en akkerbouwers.

Het KNMI gaf afgelopen zaterdag rond half negen een code oranje voor zwaar onweer voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. De wolken trokken vanuit Zeeuws-Vlaanderen het land binnen.

Bij de Onderlinge Fruittelers Hagelschadeverzekeringsmaatschappij zijn maandag rond de twintig schademeldingen van fruittelers binnengekomen. Voornamelijk bij appel- en perentelers in Zeeuws-Vlaanderen, rond Tholen en in Noordwest-Brabant was de schade aanzienlijk. Verwacht wordt dat er nog meer meldingen binnenkomen de komende dagen.

Hardfruittelers zitten voor veel rassen middenin de oogstperiode. Wat de omvang van de schade is wordt deze week geïnventariseerd.

Ook bij verzekeraar Agriver kwamen op maandagochtend rond de twintig schademeldingen binnen. Het gaat hier om akkerbouwers in Zeeuws-Vlaanderen en Brabant. ”Het gaat om erg veel meldingen voor de tijd van het jaar, voornamelijk omdat de oogst verlaat is door het slechte weer”, aldus Agriver. De verzekeraar heeft ook een melding gehad van een vernielde groentekas in Etten-Leur, waarbij twintig ruiten door hagelstenen eruit zijn geslagen.

Agriver verwacht nog meer schademeldingen de komende dagen. ZLM verzekeringen in Goes heeft naar aanleiding van het noodweer al 1.200 schademeldingen gehad van vernielde auto’s en 300 meldingen van woningschade. ZLM schat de schade voor particulieren in de miljoenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.