Home

Nieuws 213 x bekeken

UWV mocht vergunningen aspergeboerin weigeren

Den Haag – Het UWV heeft in de jaren 2003, 2004, 2006 en 2007 aan aspergeteelster José Janssen uit Someren terecht geen werkvergunningen verleend voor een groot aantal arbeidskrachten uit onder meer Polen, Bulgarije en Oekraïne.

Dat heeft de Raad van State woensdag beslist.

Janssen wilde gebruikmaken van buitenlandse seizoensarbeiders om asperges te steken. Het UWV vond dat ze niet alle mogelijkheden op de arbeidsmarkt had benut om aan voldoende arbeidskrachten te komen die geen werkvergunning nodig hadden. Volgens Janssen waren die mensen niet te vinden en moest zij wel de boer op voor alternatieven.

De aspergeteelster ontvangt wel een schadevergoeding van in totaal 7500 euro, omdat haar bezwaar- en beroepsprocedures bij het UWV en de rechtbank te lang hebben geduurd.

De aspergekwekerij in het Brabantse dorp is de afgelopen jaren in opspraak geraakt, omdat het bedrijf zich schuldig zou hebben gemaakt aan economische uitbuiting van buitenlandse werknemers. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch eiste dinsdag in een strafzaak tegen Janssen een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Verder kreeg Janssen meerdere boetes opgelegd voor het inhuren van illegaal werkende seizoensarbeiders. Begin september ging haar bedrijf onder de hamer, omdat ze de boetes niet betaalde.

Of registreer je om te kunnen reageren.