Home

Nieuws 265 x bekeken

'Trekkermarkt dreigt na maanden van groei weer in te zakken'

Nieuwegein – De trekkermarkt dreigt de komende maanden door de onrust op financiële markten, scherpere eisen van banken en stijgende kosten voor boeren weer wat weg te zakken. Dat stelt beleidsmedewerker Theo Vulink van de Federatie Agrotechniek. Op jaarbasis zal nog wel een ”gezonde plus” worden genoteerd, verwacht Vulink.

De markt is gegroeid ten opzichte van vorig jaar, maar blijft nog achter bij 2009 en de topjaren 2007 en 2008. Tot en met juni zijn 1.680 landbouwmachines afgeleverd bij klanten. Dat is 14 procent meer dan een jaar geleden in dezelfde periode.

In 2010 werd in dezelfde periode 1.476 trekkers afgeleverd en het huidige niveau verschilt ook niet veel van het jaar 2009, toen 1.818 machines zijn afgeleverd. In 2008, het beste jaar ooit, werden echter nog 2.599 trekkers afgeleverd bij boeren.

Volgens Vulink leidt het economische klimaat tot onzekerheid bij boeren en banken. ”Ze ontkennen het maar banken stellen scherpere eisen en leggen op de lage rente vaak een risico-opslag. Daar komt bij dat de prijszetting voor aardappel- en uientelers slecht is en de kosten er in sectoren waaronder de melkveehouderij in hakken.”

Het beeld verschilt behoorlijk met de compacttrekkers, waarvan in 2011 tot en met juni 406 machines zijn afgeleverd. Dat is slechts 5 procent meer dan in 2010. Daarbij moet worden opgemaakt dat de markt minder hard was ingestort dan de markt voor landbouwtrekkers.

De marktaandelen van fabrikanten worden altijd met een jaar vertraging bekendgemaakt. Tot en met juni 2010 moest John Deere zijn eerste plek op de Nederlandse markt afstaan aan Fendt. New Holland haalde John Deere eveneens in. De verschillen zijn niet groot. Fendt verkocht 270 landbouwtrekkers, New Holland 264 en John Deere 238.

John Deere heeft sinds 2010 het importeurschap van Louis Nagel beëindigd en zet met een eigen verkooporganisatie en focus op grotere dealers dit jaar naar eigen zeggen de aanval in. Bij de kleinere merken valt op dat het goedkope Tsjechische merk Zetor ondanks de crisis de verkopen zag dalen (van 68 naar 47).

Deutz-Fahr realiseerde juist een groei van zo’n 50 procent en leverde 110 machines af.

Of registreer je om te kunnen reageren.