Home

Nieuws 225 x bekeken

Traag beleid Bleker irriteert Kamer

Den Haag - Meerdere Kamerleden zijn niet te spreken over de werkwijze van staatssecretaris Henk Bleker. Dat blijkt tijdens een kamerdebat over het mestbeleid.

De visie op het nieuwe mestbeleid, waar Kamerleden graag over zouden debatteren, heeft Bleker nog niet openbaar gemaakt. Zelfs partijgenoot Ger Koopmans is kritisch op Bleker. “Er ligt veel te weinig om inhoudelijk over het mestbeleid te debatteren”, aldus de politicus.

Esmé Wiegman van de Christenunie vindt dat Bleker zich goed profileerde met uitingen over zijn plannen. “Maar we zien er zo weinig van. Ook het mestbeleid lijkt voor de staatssecretaris geen urgentie te hebben”, aldus Wiegman. Rik Grashoff van Groenlinks spreekt van een blamage voor het kabinet. “Het imago van de stoere, daadkrachtige Bleker begint schade op te lopen nu er een impasse is op het gebied van EHS en Natura 2000, de brief over Programmatische Aanpak Stikstof erg laat kwam en ook de mestbrief hebben we nog niet ontvangen”, zegt Grashoff. Eerder was ook Lutz Jacobi al kritisch op het tempo van de staatssecretaris. Zij adviseerde Bleker iets minder vaak op tv te komen.

Bleker zelf lijkt weinig onder de indruk te zijn van de kritiek. Tijdens het debat lacht hij de opmerkingen weg. “Ik ervaar het als een aansporing om snel met toezeggingen te komen”, aldus Bleker. Hij voegt er aan toe dat hij toegezegd heeft in september met een voorstel voor het vijfde actieprogramma nitraat te komen. “Ik heb dus nog twee weken en ik ga er vanuit dat u mij niet op 1 oktober hoeft te bellen om te vragen waar de brief blijft.”

Of registreer je om te kunnen reageren.