Home

Nieuws 198 x bekeken

Telers STAP aan tafel met Belgen

Den Haag – De opgerichte Stichting versterking Afzetpositie Producenten van glasgroenten (Stap) gaat met Belgische teeltvertegenwoordigers plannen afstemmen. De stichting zegt nu nog meerdere modellen te onderzoeken.

Stichting Stap heeft Belgische organisaties benaderd om te overleggen. ”We zijn nog niet fysiek bij elkaar geweest, maar er is bereidwilligheid om met elkaar te praten om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken”, aldus Stap-voorzitter Jan Zegwaard. Het zijn verkennende gesprekken. Binnen stichting Stap zijn nog geen modellen besproken waarin Belgische partijen een rol spelen.

In augustus startte Stap met een onderzoekscommissie voor verbetering van het afzetmodel voor glasgroente in Nederland.Het onderzoek naar een steviger model voor de glasgroenteafzet mikt niet op algehele bundeling, maar kijkt onder meer opnieuw naar zaken als APO en verticale ketenintegratie.

Zegwaard verwacht begin oktober met een advies te komen. Het aantal onderzochte modellen neemt steeds verder af tijdens het onderzoek. ”Het is een trechter, en er is veel op tafel gekomen. Er zijn meerdere mogelijkheden, maar het is erg complex.”

Vlak voor aanvang van het onderzoek van Stap liet Zegwaard weten niets te zien in het afdwingen van bundeling door verhoging van omzeteisen aan verenigingen voor GMO-erkenning. Ook het franchisemodel met meer sturing door verenigingen valt buiten het onderzoeksveld, stelt hij toen, net als algehele bundeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.