Home

Nieuws 220 x bekeken

Schotten willen whisky-afval behouden als veevoer

Edinburgh – De Schotse veehouderij maakt zich zorgen over het toenemend gebruik van afval van distilleerderijen voor de opwekking van bio-energie.

Dergelijk afval wordt ook gebruikt als hoog-proteïne bestanddeel in veevoer. "Veehouders zijn bezorgd over die beschikbaarheid van dergelijke producten in de toekomst." De National Farmers Union of Scotland en enkele organisaties van veehouders hebben daarover een brief geschreven aan de regionale regering in Edinburgh. "We dringen er ernstig op aan om de status van bijproducten van distilleerderijen opnieuw onder de loep te nemen," aldus de bonden. Zij willen er daarmee zeker van zijn dat initiatieven op het gebied van vernieuwbare energie de beschikbaarheid van binnenlands hoog-proteine veevoer niet gaat bedreigen.’’

Voorzitter Nigel Miller van de NFUS: ‘’Verschillende distilleerderijen in heel Schotland hebben al geïnvesteerd in centrales die bijproducten gebruiken om energie op te wekken en er zitten nog meer voorstellen op dat gebied in de pijplijn. Schotland heeft een unieke drankenindustrie van wereldklasse die niet alleen waarde toevoegt aan een belangrijk percentage van onze graanproductie maar ook bijproducten oplevert die een kostenefficiënt sleutelelement vormen in het veevoer op veel Schotse boerderijen. Europa is een belangrijke importeur van veevoer maar in Schotland hebben we deze waardevolle plaatselijke bron.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.