Home

Nieuws 389 x bekeken

Schade bloemensector in miljoenen

Den Haag – De branchevereniging voor de groothandel in bloemen en planten (VGB) schat de schade als gevolg van de blokkade van transporten aan de Roemeense grens al op 1,5 tot 2 miljoen euro.

Bloemenexporteurs reageren nerveus op de aanhoudende blokkade van Nederlandse bloementransporten aan de Roemeense grens, die vermoedelijk nog tot vrijdag zal duren. Er staan momenteel tientallen vrachtwagens vast. Sommige chauffeurs staan al sinds zaterdagnacht stil.

Roemenië houdt de vrachtwagens staande omdat er fytosanitair onderzoek wordt verricht naar de mogelijke aanwezigheid van een de Erwinia carotovora op bloembollen uit Nederland. Volgens de VGB is dat echter geen quarantaineziekte en zou Roemenië daarom geen transporten mogen blokkeren. Ook is er onduidelijkheid over één transporteur, waarvan de vrachtwagen geconfisqueerd zou zijn, omdat hij niet over geldige papieren zou beschikken.

Een van de getroffen transporteurs is Peter Vestjens uit Roggel , die al jaren op Roemenië rijdt. Hij heeft diverse vrachtwagens aan de grens stilstaan, met aan boord onder meer planten en snijbloemen. Volgens de exporteur zijn de bloemen kort houdbaar. ”Die kunnen we storten.” Over de eventuele schade durft hij nog geen uitspraken te doen, maar dat het hem en zijn chauffeurs geld gaat kosten, staat buiten kijf.

De huidige situatie zorgt niet alleen voor onrust bij exporteurs maar ook bij klanten. ”Die willen hun bloemen hebben”, aldus Vestjens. Er zijn bedrijven die van Roemeense afnemers claims kunnen verwachten, schat de VGB in.

Het vermoeden bestaat dat de Roemeense overheid Nederland dwarszit, omdat het tegen de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone is. CDA-Europarlementariër Esther de Lange vindt dat informatie die de Roemeense overheid heeft vrijgegeven over de blokkade van Nederlandse bloemen en plantentransporten aan de Roemeense grens tekortschiet.

De VGB raadt ondernemers die transporteren naar Roemenië aan om hun papieren ’volledig op orde’ te hebben. ”Verkeerd geplaatste komma’s en punten kunnen al tot problemen leiden.”

Get Adobe Flash player

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.