Home

Nieuws 501 x bekeken

Scepsis over veilplan voor negen glasbedrijven

Doetinchem – Agrarisch makelaars zijn sceptisch over de veilplannen van negen glastuinbouwbedrijven via veilhuis DTZ Zadelhoff.

Volgens Sybrand Abma van kantoor Santen & Gasille is een veilinstrument nadelig voor verkopende eigenaren. ”Agrarisch ondernemers zullen hier niet blij mee zijn. Makelaars zijn beter in staat meerdere potentiële kopers te zoeken. Dat levert hogere prijzen op dan een prijs op een executieveiling.” Rabobank ontkent dat het om een executieveiling gaat. Bedrijven hebben zich vrijwillig gemeld voor de veiling, zegt directeur akker- en tuinbouw Dick Oosthoek.

Klavermakelaardij uit Nieuwe Niedorp voorziet ook een domper voor de bedrijven. De aankoop van een bedrijf is complex. De voorbereidingstijd is te kort. Zadelhoff veilt de kavels op 28 en 29 september. ”Dat koop je niet in een aantal dagen. Bedrijven hebben bijvoorbeeld personeel. Hoe ga je daar mee om?”, laat het bedrijf weten. Ook is de kopersmarkt niet gewend aan het verkoopinstrument. ”Dat kan wel weer een impuls zijn voor aankoopmakelaars.” De veilplannen zorgen wel voor omzetverlies voor makelaars, omdat ze buitenspel gezet worden.

Het veilinstrument is nieuw voor de glastuinbouw, zeker in de schaal van negen bedrijven. Klavermakelaardij vermoedt dat de Rabobank ook een eigen drijfveer heeft. ”In mijn optiek wil de bank zo kijken wat de markt waard is. Niemand weet wat de reële waarde is van bedrijven. De Rabobank weet straks wat de bodem is voor de verdere financiering.”

Of registreer je om te kunnen reageren.