Home

Nieuws 195 x bekeken

SZW: Strenger toezicht op illegale arbeid in tuinbouw

Den Haag – De landelijke arbeidsinspectiediensten zullen in 2012 meer capaciteit inzetten om de sector land- en tuinbouw te controleren inzet van illegale arbeid.

Dat blijkt uit het Jaarplan Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De glastuinbouw en champignonteelt zijn benoemd als prioritaire sectoren. Het gaat in deze sectoren om ’te weinig structurele zorg voor de arbeidsomstandigheden, bijvoorbeeld omdat ze besparen op kosten’, luidt de omschrijving in het plan.

Een van de redenen dat de inspectie in deze sectoren wordt verzwaard, is dat de overheid bang is dat werkgevers in deze sector openstaande vacatures in zullen vullen door illegale arbeid. Dit zou het gevolg zijn van het beleid van SZW, waarbij het aantal verstrekte tewerkstellingsvergunningen sterk is teruggedrongen, zo valt te lezen in het jaarplan. Het aantal verleende twv’s is in 2011 bijna gehalveerd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.