Home

Nieuws 465 x bekeken 2 reacties

Roos Vonk zegt sorry over nep-onderzoek

Nijmegen - De Nijmeegse hoogleraar Roos Vonk trekt het boetekleed aan over het nep-onderzoek op basis waarvan oordelen werden geveld over vleeseters.

Zij erkent dat het onderzoek naar de psychologie van vlees op fraude berust, maar zegt er direct bij dat zij daar niet van geweten heeft. Het onderzoek werd aan de media gepresenteerd onder de kop dat vleeseters egoïstischer zijn en minder sociaal. De hoogleraar laat via een bericht op haar website weten dat ze verbijsterd is. “Dit is wel een afgang van megaformaat. Niet alleen was het onderzoek niet waardevrij, de resultaten waren compleet fake!”

De onderzoeksresultaten waren door de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel bedacht. Hij meldde dat het onderzoek was uitgevoerd door een medewerker, maar vermeldde diens naam niet. Vonk: “Diederik had mij een mail gestuurd met de materialen en een tabel met resultaten. Op basis daarvan werd een persbericht gemaakt. Omdat we dit zagen als een eerste fase in een onderzoek, dat nog vervolgd moest worden, hadden we er nog geen wetenschappelijk artikel overgemaakt.”

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Met vrienden als mevr. Vonk en dhr. Stapel hebben de Partij voor de Dieren en de veganisten c.s. geen vijanden nodig !

  • no-profile-image

    Anton v R

    Hoeveel meer onderzoeken zijn gewoon non-issue? Het beste is de geldkranen een beetje dicht te draaien. Het onderzoeksniveau, de parate kennis, de autoriteit, de studie-inspanningen, het gezag en de diepgang moeten op de universiteiten zo hoog liggen, dat het aantal ingenieurs, profjes, doctors etc. etc. flink geschift en gedund wordt (evenals diegenen die ergens in de propadeuse blijven hangen).

Of registreer je om te kunnen reageren.