Home

Nieuws 182 x bekeken

Rampendienst tuinbouw weer in de steigers

Leiden – Diverse tuinbouwpartijen denken na over het idee om de rampendiensten weer nieuw leven in te blazen.

Dat is deze week besproken tijdens een bijeenkomst bij Achmea Agro. De rampendienst moet een soort hulpdienst vormen die tuinbouwondernemers bijstaat in het geval van een ramp. Het gaat bijvoorbeeld om het uitvoeren van noodreparaties en emotionele ondersteuning van getroffen ondernemers.

Het onderwerp is weer op de agenda gezet, omdat verzekeringsmaatschappijen steeds vaker te maken krijgen met schade als gevolg van extreem weer. Omdat er in dergelijke gevallen hoge bedragen uitgekeerd moeten worden, stijgen ook de premies voor verzekeringnemers.
Als voorbeeld van extreem weer wordt de situatie in Noordoost-Brabant genoemd in de zomer van 2010, waarbij een windhoos grote ravage aanrichtte en diverse kassen met de grond gelijk gemaakt werden.

De tuinbouwregio’s kennen wel rampendiensten, maar deze bevinden zich in een slaapmodus. Bovendien hebben de regio’s al jaren niet meer met echte rampen te maken gehad en zijn de draaiboeken sterk verouderd.

Achmea wil tuinbouwondernemers weer stimuleren om een dergelijke hulpdienst weer op poten te zetten. Het is nog niet bekend wanneer de rampendienst weer operationeel moet zijn, maar volgens betrokkenen zijn er concrete plannen om stappen te zetten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.