Home

Nieuws 162 x bekeken

Q-koortspatiënten niet blij met versoepeling

Eindhoven - De stichting voor Q-koortspatiënten Q-uestion is niet blij met de versoepeling van maatregelen om de ziekte tegen te gaan. De stichting vindt het daar nog te vroeg voor, zei voorzitter Michel van den Berg dinsdag.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakten afgelopen donderdag bekend dat een aantal voorzorgsmaatregelen van tafel kan, nu bedrijven hebben voldaan aan de vaccinatieplicht.

Van den Berg blijft bang voor een nieuwe uitbraak. Volgens Q-uestion is er te weinig onderzoek gedaan om de maatregelen nu al te versoepelen. ,,Door de maatregelen is het aantal patiënten drastisch afgenomen", aldus de voorzitter. ,,We zien geen enkel wetenschappelijk bewijs dat opheffing niet opnieuw tot een uitbraak leidt. Laten we zekerheid kiezen vóór alles."

Sinds de uitbraak van Q-koorts in 2007 zijn ongeveer 4000 mensen ziek geworden. 19 Personen zijn overleden. Uiteindelijk zijn zo'n 50.000 drachtige melkgeiten gedood om te voorkomen dat de Q-koortsbacterie in grote aantallen kon vrijkomen bij een miskraam.

Of registreer je om te kunnen reageren.