Home

Nieuws 232 x bekeken

Productie biobrandstoffen groeit maar biodieselmarkt EU in mineur

Washington - De wereldwijde productie van biobrandstoffen is in 2010 met 17 procent gestegen tot een recordniveau van 105 miljard liter.

De stijging komt vrijwel alleen op het conto van bio-ethanol. De biodieselmarkt in de EU is ondanks groei in Duitsland in 2010 nauwelijks gegroeid. Dat schrijft het Worldwatch Institute in Washington.
De algemene stijging is het gevolg van een hoge olieprijs en voorzichtig herstel van de economie. De markt is geaccelereerd. In 2009 steeg de productie met 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. De productie van biodiesel steeg wereldwijd tussen 2009 en 2010 met 12 procent, maar in de EU bedroeg de groei volgens het onderzoek 2 procent.

Duitsland en Brazilië zijn de grootste biodieselproducenten met productievolumes van respectievelijk 2,9 en 2,3 miljard liter. In Duitsland zette de groei, 12 procent, door. In Frankrijk daalde de productie met 600 miljoen liter tot 2 miljard liter. De totale groei van de markt komt voort uit Brazilië en Azië, ieder goed voor circa een derde van de groei.

Net als in voorgaande jaren betreft het overgrote deel van de productie bio-ethanol. In 2010 is 86 miljard liter bio-ethanol geproduceerd. De VS nam 49 miljard liter voor zijn rekening. In de VS bedroeg de groei van de ethanolproductie 20 procent.

In de VS wordt met name mais gebruikt voor de productie van bio-ethanol. Zo’n 39 procent van het Amerikaanse maisareaal eindigt in de verbrandingsmotor. De productie in Brazilië, gebaseerd op rietsuiker, steeg 7 procent tot 28 miljard liter. Ondanks de algemene stijging slaagde de VS er in 1,3 miljard liter te exporteren naar Brazilië.

Volgens Worldwatch Institute is de kans reëel dat de Amerikaanse export van bio-ethanol naar Brazilië doorzet. De suikerprijs ligt wereldwijd volgens de wereldvoedselorganisatie FAO in augustus 50 procent hoger dan een jaar geleden. Bij een hoge suikerprijs moet de ethanolindustrie een hogere premie voor suiker betalen omdat producenten ook suiker kunnen afzetten voor menselijke consumptie.

Of registreer je om te kunnen reageren.