Home

Nieuws 198 x bekeken

PBL: meer duurzame energie door nieuwe vorm SDE-regeling

Den Haag – Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voorziet dat met de nieuwe Stimulering Duurzame Energie (SDE+) het aandeel hernieuwbare energie van 4 procent in 2009 tot maximaal 12 procent in 2020.

De nieuwe indeling van de regeling, waarbij verschillende technieken voor productie van duurzame energie met elkaar concurreren, levert volgens het PBL 2 procentpunt meer duurzame energie op dan het oude systeem, waarbij het subsidiebudget was gekoppeld aan een bepaalde energietechniek.

Gebrek aan projecten, problemen met inpassing of lange vergunningprocedures kan deze realisatie vertragen. Het budget wat hierdoor niet in Nederland kan worden gebruikt, kan dan worden ingezet om duurzame energie te importeren, constateert PBL. De afspraken die de overheid maakt via Green Deals met de sector, kan positief bijdragen aan de realisatie van duurzame energieproductie. Via Greendeals wordt geprobeerd de ontwikkeling te faciliteren, door bijvoorbeeld belemmerende regelgeving waar mogelijk te beperken.

Of registreer je om te kunnen reageren.