Home

Nieuws 174 x bekeken 1 reactie

Oxfam Novib luidt noodklok over landdiefstal

Den Haag – Arme mensen worden massaal weggejaagd van hun grond om plaats te maken voor plantages van multinationals.

De strijd om de schaarse vruchtbare grond verhardt door de stijgende prijzen van voedsel en biobrandstoffen. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib meldt dat in een rapport, dat donderdag is gepubliceerd.

In Afrika is sinds 2001 een gebied zo groot als Duitsland overgegaan in handen van voornamelijk internationale investeerders. ”In de slechtste gevallen worden bewoners verdreven van huis en haard. Zo verliezen zij hun middelen van bestaan”, aldus campagnedirecteur Tom van der Lee van Oxfam Novib.

Het rapport beschrijft de verwoestende gevolgen in Uganda, Zuid-Sudan, Indonesië, Honduras en Guatemala. In Uganda verloren minstens 22.500 mensen hun huis en land om plaats te maken voor activiteiten van het Britse houtbedrijf New Forest Company (NFC). Rechters verboden het verdrijven van de bewoners, maar ooggetuigen verklaarden dat de uitzettingen gewoon doorgingen.

Oxfam Novib vindt dat de Nederlandse overheid de lokale bevolking moet helpen tegen de gronddiefstal. ”Bovendien moeten Nederlandse bedrijven, banken en pensioenfondsen zich inspannen om iedere betrokkenheid bij landjepik te voorkomen”, aldus Van der Lee.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Dit heet investeren in de toekomst van ARM AFRIKA. Vroeger noemden we dit KOLONIALISATIE van AFRIKA. Is er een verschil, JA vroeger waren de mensen nodig om het werk te doen en dat betekende, dat ze in ieder geval eten en medische zorg en scholing, hoe bescheiden ook, kregen. Nu zijn ze overbodig en worden eenvoudig gedeporteerd onder het toeziend oog van hun eigen (politieke) leiders en kunnen we onze WESTERSE GOEDHEID tonen door af en toe wat eten en drinken te brengen naar de VLUCHTELINGEN kampen of moet ik schrijven DEPORTATIE kampen?

Of registreer je om te kunnen reageren.