Home

Nieuws 183 x bekeken 1 reactie

'Overheid moet weg banen voor ondernemerschap'

Den Haag – De hoogwaardige voedsel- en landbouwsector van Nederland kan een bijdrage leveren bij het oplossen van complexe problemen zoals klimaatverandering en grondstoffenschaarste.

Daarnaast spelen ze een belangrijke rol bij het versterken van de Nederlandse economie. Dat zegt koningin Beatrix tijdens haar troonrede in de Ridderzaal op het Binnenhof.

De land- en tuinbouw is een van de tien topsectoren waar de overheid extra aandacht aan wil geven. De rol van de overheid gaat hierbij wel veranderen. ”De overheid moet niet in de weg lopen, maar juist een weg banen voor ondernemers”, zegt Beatrix. De regering wil dit doen door ondernemerschap en wetenschap actief bij elkaar te brengen.

Het staatshoofd zei dat Nederland ondanks de economische crisis heeft laten zien een veerkrachtige economie en arbeidsmarkt te hebben. ”Daaruit mogen we vertrouwen putten voor de toekomst, maar vertrouwen alleen is niet genoeg.”

Beatrix benadrukte de kwetsbaarheid van de Nederlandse economie, met name vanwege de grote afhankelijkheid van export en daarmee de afhankelijkheid van de wereldeconomie. ”De uitgangspositie van Nederland is positief, maar door het inzakken van de wereldhandel zal de economische groei volgend jaar lager zijn dan verwacht.” Het staatshoofd waarschuwt dat de Europese schuldencrisis ook de Nederlandse economie kan raken.

Bezuinigingen staan centraal in de troonrede. ”De overheid kijkt daarbij ook naar zichzelf”, aldus Beatrix. Het aantal rijksambtenaren zal verminderen. Het aantal ministeries is afgenomen en het aantal overheidsgebouwen zal ook verminderen. Daarnaast zullen ook kleinere overheden, als provincies en gemeenten bezuinigingen doorvoeren.

Het kabinet wil komen tot een kleine krachtige overheid, waarbij minder regels zijn en procedures worden vereenvoudigd. Hiermee wordt de creativiteit en innovatie van ondernemers gestimuleerd. ”het terugdringen van bureaucratie biedt mensen in de publieke dienstverlening meer mogelijkheden hun vakmanschap te ontplooien”, aldus de koningin.

De huidige economische situatie vraagt om maatregelen. Het bezuinigingenpakket is omvangrijk. ”De groeiende economische en maatschappelijke onzekerheden stellen ons incasseringsvermogen op de proef”, aldus het staatshoofd. Ze benadrukt dat de uitgangspositie van Nederland desondanks relatief goed is.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wij gaan het wereld voedsel vraag stuk oplossen ,We hebben dan ook al een wereld start gemaakt , door eerst de ene helft van de landbouw aan de natuur terug te geven. Nu de andere helft gaan aanwenden om groene stroom op te wekken.
    Zo gaan we de wereld problemen oplossen.

Of registreer je om te kunnen reageren.