Home

Nieuws 221 x bekeken

Online test fytosanitaire risico’s

Lisse - Met de fyto-ondernemerscheck kunnen telers checken of ze de juiste maatregelen nemen tegen ziekten op hun bedrijf, en welke risico’s ze lopen.

De website is ook goed bruikbaar in het onderwijs. Plantenziekten kunnen onverwacht de teelt of de afzet van plantaardige producten ernstig verstoren. Dit kan grote financiële schade tot gevolg hebben. Door het invullen van de fyto-ondernemerscheck op internet, kunnen agrarisch ondernemers zelf het risico voor hun bedrijfssituatie bepalen. De check maakt duidelijk of de teler alle maatregelen neemt die worden aangeraden door deskundigen.

Het programma beoordeelt het risico (van 'zeer gering' tot 'hoog'), in vergelijking met een gemiddelde groep telers. De website biedt daarnaast filmpjes en tips die laten zien hoe collega-ondernemers omgaan met die risico's. De fyto-ondernemerscheck is nu beschikbaar voor akkerbouw (pootgoedteelt), bollenteelt, glastuinbouw (paprikateelt, tomatenteelt, potplantenteelt: vanaf oktober 2011) en boomkwekerij (vruchtboomteelt, rozenteelt, sierheesterteelt en laanboomteelt).

Aan het samenstelling van de check is meegewerkt door onder andere de KAVB, NakTuinbouw, LTO, Anthos en de Nederlandse Bond van Boomkwekers.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.