Home

Nieuws 207 x bekeken

Nog gat van half miljard dollar voor steun Hoorn van Afrika

New York – Landen hebben in een mini-top 218 miljoen dollar (160 miljoen euro) aan extra steun toegezegd aan de Hoorn van Afrika. De Verenigde Naties stellen dat nog 500 miljoen dollar (366 miljoen euro) nodig te hebben om massale hongersnood in de regio te voorkomen. Nederland heeft op de topconferentie geen extra geld toegezegd.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon waarschuwt dat de crisis in de Hoorn van Afrika en dan vooral Somalië elke dag ernstiger wordt. De Zuid-Koreaan stelt dat de crisis volkomen onnodig is. In Kenia en Ethiopië heerst ook de langste droogte sinds 60 jaar maar blijft de crisis vrij beperkt.

De crisis in Kenia en Ethiopië ontstaat vooral door de vele vluchtelingen uit Somalië die de toch ook arme landen moeten opvangen. Uitvoerend directeur Josette Sheeran van het WFP benadrukte tijdens de conferentie dat in Kenia, Ethiopië en Noord-Oeganda zo’n 4,5 miljoen mensen onderdeel zijn van een vangnetsysteem dat honger en vluchtelingenstromen voorkomt.

De islamitisch-extremistische Al-Shabaab beweging controleert delen van Somalië, aldus Ki-Moon. ”We kunnen meer levens redden als we vrije toegang zouden tot gebieden onder controle van Al-Shabaab. Het is geen toeval dat juist gebieden zijn waar de crisis het meest acuut is. Somalië ontsnapt bij droogte niet aan honger zolang er geen vrede of stabiliteit heerst.

Ki-Moon benadrukt dat donoren meer moeten investeren in de lange termijn. ”Laat droge landen geen investeringswoestijnen blijven.” Zo’n 13 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika lijden volgens de VN honger. Dertien landen besloten tijdens de top extra geld toe te zeggen, waaronder Zuid-Korea, Rusland, Japan. Italië, België en Zwitserland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.