Home

Nieuws 318 x bekeken

Nieuw verdovingssysteem voor vleeskuikens

Rotterdam - Het bedrijf Dutch Vision Solutions in Rotterdam heeft samen met pluimveeslachter Clazing in Zevenhuizen een nieuw bedwelmingssysteem ontwikkeld voor vleeskuikens.

De komende weken wordt het systeem geïnstalleerd in de slachterij in Zevenhuizen en uitgetest. Het nieuwe systeem is ook onderzocht door onderzoekers van de Wageningen Universiteit.
Volgens ontwikkelaar Michel Schmidt van Dutch Vision Solutions werkt het systeem met een dubbele carrousel, dat er voor zorgt dat de koppen van de dieren worden gefixeerd en in positie gebracht. Met een soort knijpsysteem worden de dieren vervolgens verdoofd. Dit gebeurt in twee fasen. In de eerste fase met een stroomsterkte van 250 milliAmpere en een spanning van 100 Volt. In de tweede fase met een stroomsterkte van 50 milliAmpere en een spanning van 20 tot 25 Volt.
Volgens Schmidt is het systeem goed inpasbaar in alle moderne slachtlijnen.

Het kopbedwelminssysteem is het tweede systeem dat in korte tijd is ontwikkeld. Afgelopen zomer maakte machinebouwer Wim van Stuyvenberg zijn prototype openbaar. In de pluimveesector wordt tot nu toe veelal gewerkt met de waterbadverdoving. Volgens nieuwe regelgeving in de EU moeten er nieuwe verdovingssystemen per 1 januari 2013 zijn geïnstalleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.